Media

blues in boxes nr. 02/12

Recensie: Boulevard initieert nieuw toneel

Auteur: Kester Freriks

De blues, dat zijn niet de blues van het diepe zuiden alleen. Ook de gemiddelde sterveling, zwart of blank, kent zijn blues. Toneelschrijfster Anna van der Kruis schrijft aan een reeks die zij Blues in Boxes noemt, korte, intieme variaties op eenzaamheid.

Tijdens Theaterfestival Boulevard in Den Bosch presenteert zij haar theatrale visie op het fotoboek Sentimental Journey van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki. Een jongeman alleen, met als enig decorstuk een kamerplant, vertelt over zijn liefdesverwikkelingen. De zwart-witfoto’s uit de jaren zeventig van Araki inspireren hem. Ze verbeelden zijn huwelijksreis met aandacht voor ogenschijnlijk onopvallende zaken als gordijnen in een hotelkamer, de lege weg door het land.

Het festivalplein in het hart van Den Bosch biedt plaats aan de kleine, nieuwe voorstellingen van Boulevard, vergelijkbaar met de containervoorstellingen tijdens Over het IJ-festival of Atelier Oerol op Terschelling. Anna van der Kruis is een talent om in de gaten te houden. Haar schrijfstijl is licht en filosofisch.

NRC Handelsblad, maandag 12 augustus 2013

Recensie: Ruim baan voor jong talent

Auteur: Annette Embrechts

Vorig jaar presenteerde de eigenzinnige schrijfster en theatermaakster Anna van der Kruis tijdens theaterfestival Boulevard met succes haar eerste, fascinerende deel uit Blues in boxes: over een sociaal onhandig meisje bij een internetpostorderbedrijf, dat een besteller uit vermeende verliefdheid gaat stalken.

Nu, in deel twee, pakt Van der Kruis het minder geheimzinnig aan. Vanderpol speelt een een dertiger die zijn stoere vrouw verliest aan kanker. Hij beschrijft mooi hoe hij haar bij leven al wel én niet bezat.

De Volkskrant, zaterdag 3 augustus 2013